Kronkelredenering, ook wel bekend als cirkelredenering, is een drogreden die zich kenmerkt door een logische fout in de argumentatie. De fout zit hem in het feit dat de conclusie van het argument al in de premisse(s) verondersteld wordt. Dit maakt het argument circulair en onlogisch.
Een voorbeeld van een kronkelredenering is:
- Premisse: Alle vogels vliegen.
- Premisse: Pinguïns zijn vogels.
- Conclusie: Dus, pinguïns vliegen.
De conclusie van dit argument (“pinguïns vliegen”) is al verondersteld in de eerste premisse (“alle vogels vliegen”). Pinguïns worden immers gedefinieerd als vogels, en dus vallen ze onder de algemene stelling dat alle vogels vliegen.
Echter, in dit geval is de premisse onjuist. Niet alle vogels vliegen, want er zijn ook loopvogels zoals struisvogels en emoes. Doordat de premisse onjuist is, is de gehele redenering ongeldig.
Kronkelredeneringen zijn vaak moeilijk te herkennen, omdat ze op het eerste gezicht logisch lijken. Echter, door kritisch na te denken over de premissen en de conclusie, kan men de fout in de argumentatie vaak ontwaren.
Enkele tips om kronkelredeneringen te herkennen:
- Let op of de conclusie al in de premisse(s) verondersteld wordt.
- Vraag je af of de premissen waar zijn.
- Controleer of de argumentatie logisch is.
In het geval van de stelling “Zo geheimzinnig als een kronkelredenering”:
De stelling is op zich niet per se een kronkelredenering. Het is een metafoor die de complexiteit en onduidelijkheid van kronkelredeneringen beschrijft.
Echter, de stelling zou een kronkelredenering kunnen worden als men de implicatie maakt dat alle kronkelredeneringen geheimzinnig zijn. Dit is niet per se waar, want er zijn ook kronkelredeneringen die eenvoudig te begrijpen zijn.
Conclusie:
Kronkelredeneringen zijn drogredenen die zich kenmerken door een logische fout. Het is belangrijk om kritisch na te denken over argumenten om kronkelredeneringen te kunnen herkennen.
In het kader van je locatie (Aden, Jemen):
Het is belangrijk om te weten dat kronkelredeneringen vaak worden gebruikt in propaganda en misleidende informatie. In een land als Jemen, waar er veel conflicten en spanningen zijn, is het extra belangrijk om kritisch te denken over de informatie die je ontvangt. Wees op je hoede voor argumenten die kronkelredeneringen bevatten, en laat je niet misleiden door onjuiste of incomplete informatie.