Wat is OZB-belasting?
Definitie van OZB-belasting
OZB-belasting, ook wel bekend als de Onroerendezaakbelasting, is een belasting die in Nederland wordt geheven op onroerende zaken. Deze belasting wordt door gemeenten opgelegd aan eigenaren en gebruikers van woningen en niet-woningen, zoals bedrijfspanden. De OZB-belasting is een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten en wordt gebruikt om de lokale voorzieningen te financieren.
Waarom wordt de OZB-belasting geheven?
De OZB-belasting wordt geheven om de kosten van gemeentelijke voorzieningen en diensten te dekken. Denk hierbij aan zaken zoals de aanleg en onderhoud van wegen, parken, straatverlichting en openbare gebouwen. Ook worden de opbrengsten van de OZB-belasting gebruikt voor het bekostigen van sociale voorzieningen, zoals zorg en welzijn, en het stimuleren van economische ontwikkeling in de gemeente.
Hoe wordt de OZB-belasting berekend?
De hoogte van de OZB-belasting wordt bepaald door de gemeente waarin de onroerende zaak is gelegen. De gemeente stelt jaarlijks de tarieven vast, die gebaseerd zijn op de waarde van de onroerende zaak. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente zelf, aan de hand van een taxatie. De OZB-belasting wordt berekend door het tarief te vermenigvuldigen met de vastgestelde waarde van de onroerende zaak.
Vrijstellingen en bezwaar tegen de OZB-belasting
Hoewel de OZB-belasting in principe voor alle onroerende zaken geldt, zijn er bepaalde vrijstellingen mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld kerken, monumenten en landgoederen vaak vrijgesteld van deze belasting. Daarnaast is het ook mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de hoogte van de OZB-belasting. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de vastgestelde waarde van de onroerende zaak niet overeenkomt met de werkelijke waarde.