Wanneer gaat de klok een uur vooruit?
In het Nederlands
Elk jaar verzetten we in Nederland twee keer per jaar de klok: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit en in het najaar gaat de klok een uur achteruit. Maar wanneer gebeurt dit precies en waarom doen we dit?
Waarom gaat de klok een uur vooruit?
Het verzetten van de klok heeft te maken met het instellen van de zomertijd. Door de klok in het voorjaar een uur vooruit te zetten, wordt de periode van daglicht langer en kunnen we langer genieten van de avonduren. Dit wordt gedaan om energie te besparen en het gebruik van kunstlicht te verminderen.
Wanneer gaat de klok een uur vooruit?
In Nederland gaat de klok een uur vooruit op de laatste zondag van maart. Dit wordt ook wel de overgang naar de zomertijd genoemd. Op deze dag wordt de klok om 02:00 uur ‘s nachts een uur vooruit gezet, waardoor het om 03:00 uur ‘s ochtends wordt.
Conclusie
Het verzetten van de klok naar de zomertijd gebeurt elk jaar op de laatste zondag van maart. Door de klok een uur vooruit te zetten, kunnen we langer genieten van de avonduren en wordt er energie bespaard. Vergeet dus niet om op tijd de klok een uur vooruit te zetten!