Voor de vis is de kerk weer gemiddeld
Het gezegde “Voor de vis is de kerk weer gemiddeld” is een uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet bijzonder is of niet opvalt. De vis is namelijk niet onder de indruk van een kerk, omdat hij zich daar niet bewust van is. Voor de vis is de kerk gewoon een gemiddelde plek, net zoals alle andere plekken.
Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iets niet zo bijzonder of speciaal is als het misschien lijkt. Het kan gaan om een gebeurtenis, een persoon of een voorwerp. Het zet de zaken in perspectief en relativeert ze.
Het gezegde heeft zijn oorsprong in de visserij. Vroeger werd er in sommige streken gevist met behulp van een kerkklok. Als de klok luidde, werd de vis gevangen en naar de kerk gebracht. Voor de vis maakte het echter niet uit waar hij belandde, hij was gewoon gevangen.
Dus, als iemand zegt “Voor de vis is de kerk weer gemiddeld”, bedoelen ze eigenlijk dat iets niet zo speciaal is als het lijkt. Het herinnert ons eraan dat we soms te veel waarde hechten aan zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Het is een nuchtere kijk op de wereld en helpt ons om de dingen in perspectief te zien.