Vandaag de dag worden hypes en trends sneller gelanceerd en afgevuurd dan ooit tevoren. Met de opkomst van social media en het internet is het makkelijker dan ooit voor trends om zich razendsnel te verspreiden en vervolgens weer te verdwijnen. Maar waar komen al die hypes eigenlijk vandaan?
Vaak worden trends en hypes gecreëerd door influencers en beroemdheden die een grote invloed hebben op het publiek. Door het delen van foto’s en video’s op platforms zoals Instagram en TikTok kunnen zij miljoenen mensen bereiken en zo een trend in gang zetten. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte “Kylie Jenner lip challenge” die een paar jaar geleden viral ging en ervoor zorgde dat duizenden mensen hun lippen op een gevaarlijke manier op gingen pompen.
Daarnaast spelen ook merken en marketingcampagnes een grote rol bij het creëren van hypes. Door slimme reclames en samenwerkingen kunnen merken ervoor zorgen dat hun producten plotseling enorm populair worden. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de “ugly sneaker” trend, waarbij merken zoals Balenciaga en Nike sneakers lanceerden die er bewust lelijk uitzagen maar toch enorm in trek waren bij fashionista’s.
Maar net zoals hypes snel kunnen ontstaan, kunnen ze ook net zo snel weer verdwijnen. Zodra een trend te mainstream wordt of te veel wordt gekopieerd door anderen, verliest het zijn aantrekkingskracht en is het tijd voor iets nieuws. Dit kan soms zelfs binnen een paar dagen gebeuren, waardoor het voor merken en influencers een constante uitdaging is om relevant te blijven.
Al met al is het duidelijk dat hypes en trends een belangrijke rol spelen in onze moderne samenleving en dat ze vaak worden aangewakkerd door influencers, merken en marketingcampagnes. Maar of ze nu komen vanuit de mode-industrie, de beautywereld of de muziekindustrie, één ding is zeker: hypes komen en gaan, maar de impact die ze achterlaten kan nog lang voelbaar zijn.