In 2022 adviseerde de Gezondheidsraad om pasgeborenen in Nederland een eenmalige injectie met vitamine K te geven direct na de geboorte. Dit om het risico op ernstige (hersen)bloedingen te verkleinen, die kunnen optreden door een tekort aan vitamine K. Pasgeborenen worden geboren met een lage concentratie vitamine K en borstvoeding bevat weinig vitamine K. Flesvoeding bevat wel extra vitamine K.
De injectie was bedoeld om de effectiviteit te verhogen in vergelijking met de vitamine K-druppels die tot dan toe standaard werden gegeven. De druppels bleken niet altijd goed te worden opgenomen door baby’s.
In 2024 trok de KNOV, de koepelorganisatie van verloskundigen, haar steun voor de injectie in. Verloskundigen gaven aan dat ze meer zagen in het verbeteren van de druppels, waardoor deze effectiever zouden worden. Ook waren er zorgen over de veiligheid van de injectie, hoewel deze risico’s klein waren.
Minister Van Ooijen van VWS besloot in 2024 om de injectie voorlopig niet te introduceren. Er wordt nu gekeken naar manieren om de druppels te verbeteren. De discussie over de toediening van vitamine K aan pasgeborenen is dus nog steeds gaande.
Argumenten voor de injectie:
- Effectiever in het voorkomen van vitamine K-deficiëntiebloedingen (VKDB)
- Eenvoudiger te toedienen dan druppels
- Minder kans op fouten
Argumenten tegen de injectie:
- Mogelijk risico op bijwerkingen
- Pijnlijk voor de baby
- Onnodig, gezien de lage incidentie van VKDB
Argumenten voor de druppels:
- Veilig
- Goedkoop
- Bekend
Argumenten tegen de druppels:
- Minder effectief dan de injectie
- Niet altijd goed opgenomen door baby’s
- Kans op fouten bij toediening
De uiteindelijke beslissing over de toediening van vitamine K aan pasgeborenen zal worden genomen op basis van de afweging van de voor- en nadelen van beide opties.