De stille omgang met de Zoete Moeder is een jaarlijkse religieuze tocht die plaatsvindt in de Nederlandse stad ‘s-Hertogenbosch. De tocht wordt gehouden in de periode van de noveen van de Zoete Lieve Vrouw, vanaf 7 juli.
De tocht begint in de Sint-Jansbasiliek, waar het miraculeuze beeld van de Zoete Lieve Vrouw wordt bewaard. Het beeld wordt vervolgens door leden van de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw door de stad gedragen. De route van de tocht voert door de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch, langs verschillende kerken en kapellen.
De stille omgang is een sobere en ingetogen tocht. De deelnemers lopen in stilte mee, alleen onderbroken door het zingen van Marialiederen. De tocht is een uiting van devotie en geloof, en is een belangrijk onderdeel van de Bossche cultuur.
De stille omgang heeft een lange geschiedenis. De eerste keer dat de tocht werd gehouden is niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat dit al in de 14e eeuw was. De tocht werd ingesteld als een manier om de stad te beschermen tegen oorlog en onheil.
De stille omgang is een populaire traditie in ‘s-Hertogenbosch. Elk jaar trekken duizenden mensen de stad in om mee te lopen met de tocht. De tocht is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de stad.