Clichés, we kennen ze allemaal. Deze uitdrukkingen of zinnen worden vaak gebruikt in de Nederlandse taal en kunnen soms een beetje afgezaagd overkomen. Toch zijn er clichés die zo lekker lopen dat we ze blijven gebruiken. In dit artikel zullen we een aantal van deze clichés onder de loep nemen.
In het Nederlands
1. “De appel valt niet ver van de boom” – Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om aan te geven dat kinderen veel eigenschappen van hun ouders erven. Het is een cliché dat al eeuwenlang wordt gebruikt, maar nog steeds goed werkt in verschillende situaties.
2. “Als het kalf verdronken is, dempt men de put” – Dit cliché wordt vaak gebruikt om aan te geven dat er pas actie wordt ondernomen nadat er iets fout is gegaan. Het is een manier om aan te geven dat preventief handelen beter is dan achteraf oplossen.
3. “Beter laat dan nooit” – Dit cliché wordt gebruikt om aan te geven dat het beter is om iets te doen, zelfs als het wat langer duurt, dan het helemaal niet te doen. Het is een cliché dat vaak troost biedt aan mensen die te laat zijn met iets.
4. “De aanhouder wint” – Dit cliché wordt gebruikt om aan te geven dat volharding en doorzettingsvermogen uiteindelijk beloond zullen worden. Het is een bemoedigende uitdrukking voor mensen die door moeilijke tijden gaan.
5. “Wie het laatst lacht, lacht het best” – Dit cliché wordt vaak gebruikt om aan te geven dat degene die als laatste lacht, uiteindelijk het meest succesvol zal zijn. Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt in competitieve situaties.