Lekker lopend cliches
Als het op clichés aankomt, zijn er een paar die altijd goed lijken te werken. Ze zijn zo ingeburgerd in onze taal en cultuur dat we ze vaak gebruiken zonder erbij na te denken. Maar waar komen deze clichés eigenlijk vandaan en waarom blijven ze zo populair? Laten we eens kijken naar een aantal van deze “lekker lopende” clichés.
De pen is machtiger dan het zwaard
Dit cliché wordt vaak gebruikt om aan te geven dat woorden en communicatie meer impact kunnen hebben dan geweld en agressie. Het komt oorspronkelijk uit een toneelstuk van Edward Bulwer-Lytton uit 1839 en is sindsdien een veelgebruikte uitdrukking geworden.
De tijd zal het leren
Dit cliché wordt vaak gebruikt als we niet zeker zijn van een uitkomst en alleen de tijd kan laten zien hoe iets zal aflopen. Het is een manier om aan te geven dat we geduld moeten hebben en af moeten wachten wat er zal gebeuren.
De appel valt niet ver van de boom
Dit cliché wordt vaak gebruikt om aan te geven dat kinderen vaak op hun ouders lijken, zowel qua uiterlijk als qua gedrag. Het komt voort uit het idee dat kinderen veel van hun ouders leren en vaak dezelfde eigenschappen en gewoonten overnemen.
Al met al zijn clichés een interessant fenomeen in de taal en cultuur. Ze kunnen soms oppervlakkig of clichématig overkomen, maar ze hebben vaak een diepere betekenis en kunnen een bepaalde wijsheid bevatten. Dus laten we vooral blijven genieten van deze “lekker lopende” clichés!