Wanneer je een huis wilt kopen of verkopen, krijg je te maken met de vraagprijs. Dit is het bedrag dat de verkoper vraagt voor het huis. Maar komt bij de vraagprijs ook de letters k.k.?
Wat betekent k.k.?
De afkorting k.k. staat voor kosten koper. Dit betekent dat de kosten voor de overdracht van de woning voor rekening komen van de koper. Deze kosten bestaan onder andere uit de overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en eventuele taxatiekosten. In Nederland is het gebruikelijk dat de kosten koper voor rekening van de koper komen, tenzij anders overeengekomen.
Is k.k. altijd van toepassing?
Niet altijd wordt de afkorting k.k. bij de vraagprijs vermeld. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van v.o.n. wat staat voor vrij op naam. In dit geval komen alle kosten voor rekening van de verkoper. Het is belangrijk om goed te letten op de vermelding van k.k. of v.o.n. bij de vraagprijs, zodat je weet welke kosten voor jouw rekening komen als koper.
Conclusie
Bij het kopen van een huis is het belangrijk om goed te letten op de vermelding van k.k. of v.o.n. bij de vraagprijs. Zo weet je welke kosten voor rekening van de koper komen en welke voor rekening van de verkoper. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je budgettering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de overdracht van de woning.