Kan Google tegemoetzien in door Jort Kelder aangespannen zaak
Onlangs heeft journalist en presentator Jort Kelder een rechtszaak aangespannen tegen techgigant Google. Kelder beweert dat zijn privacy geschonden is door de zoekmachine en eist dat bepaalde zoekresultaten over hem verwijderd worden. Maar kan Google tegemoetkomen aan deze eis?
De zaak draait om de zogenaamde ‘right to be forgotten’, een Europees recht dat individuen het recht geeft om verouderde of onjuiste informatie over henzelf te laten verwijderen uit zoekresultaten. Kelder stelt dat bepaalde zoekresultaten over hem niet langer relevant zijn en zijn reputatie schaden.
Google heeft echter al aangegeven dat zij niet zomaar zoekresultaten verwijderen, tenzij er een wettelijke grondslag voor is. Het bedrijf stelt dat zij zich houden aan de geldende wet- en regelgeving en geen uitzonderingen maken voor individuen, hoe bekend zij ook mogen zijn.
Het is dus nog maar de vraag of Google tegemoet kan komen aan de eis van Jort Kelder. Het bedrijf zal waarschijnlijk de rechtbank moeten overtuigen dat de zoekresultaten in kwestie daadwerkelijk in strijd zijn met de privacywetgeving en dus verwijderd moeten worden.
De uitkomst van deze zaak kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop Google omgaat met verzoeken tot verwijdering van zoekresultaten. Het zal interessant zijn om te zien of het recht op privacy het uiteindelijk zal winnen van het recht op vrije informatie.
Voor nu blijft het afwachten hoe deze zaak zal aflopen en of Google inderdaad tegemoet kan komen aan de eis van Jort Kelder. Eén ding is zeker: de discussie over privacy en de macht van techgiganten zal nog lang voortduren.