Is bekrompen, maar geen hansworst
De uitdrukking “Is bekrompen, maar geen hansworst” roept misschien wat vragen op. Wat betekent het precies en waar komt het vandaan? In dit artikel zullen we deze uitdrukking onder de loep nemen en proberen te begrijpen wat ermee wordt bedoeld.
De betekenis van “Is bekrompen, maar geen hansworst”
Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iemand misschien wat conservatief of ouderwets is in zijn denkwijze, maar dat hij niet dom of onhandig is. Het kan worden gezien als een compliment in de zin dat de persoon in kwestie weliswaar vasthoudt aan bepaalde principes of ideeën, maar dat hij daar weloverwogen over nadenkt en niet zomaar klakkeloos de massa volgt.
De oorsprong van de uitdrukking
De precieze oorsprong van de uitdrukking “Is bekrompen, maar geen hansworst” is niet helemaal duidelijk. Mogelijk komt het uit een oud volksverhaal of een toneelstuk waarin een personage op deze manier werd beschreven. Hoe dan ook, het is een uitdrukking die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt om een specifiek type persoon te beschrijven.
Conclusie
Al met al kan worden gesteld dat iemand die “bekrompen maar geen hansworst” wordt genoemd, een interessante mix is van conservatief denken en intelligentie. Het is een compliment dat aangeeft dat de persoon in kwestie weliswaar vasthoudt aan bepaalde ideeën, maar dat hij daar goed over heeft nagedacht en niet zomaar klakkeloos de massa volgt.