Een door een strandwal afgesloten zeebocht aan een riviermonding wordt ook wel een estuarium genoemd. Dit bijzondere natuurverschijnsel is te vinden op verschillende plekken over de hele wereld, waaronder in Nederland.
Een estuarium ontstaat wanneer een rivier uitmondt in zee en het water van de rivier vermengt met het zeewater. Door de stroming en getijdenwerking van zee en rivier vormt zich een soort komvormige bocht, die vervolgens wordt afgesloten door een strandwal. Deze strandwal kan bestaan uit zand en schelpen en fungeert als een soort natuurlijke dam die het estuarium beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Estuaria zijn vaak rijke en vruchtbare gebieden, omdat het mengen van zoet en zout water zorgt voor een specifieke leefomgeving waar veel planten en dieren gedijen. Vogels, vissen en andere waterdieren vinden hier volop voedsel en beschutting, waardoor estuaria belangrijke natuurgebieden zijn.
In Nederland zijn verschillende estuaria te vinden, zoals het Grevelingenmeer en de Oosterschelde in Zeeland. Deze gebieden zijn niet alleen belangrijk voor de natuur, maar hebben ook een grote economische waarde. Zo worden estuaria gebruikt voor de visserij, recreatie en waterbeheer.
Het is dan ook belangrijk om estuaria te beschermen en te behouden voor de toekomst. Door duurzaam om te gaan met deze bijzondere natuurverschijnselen kunnen we ervoor zorgen dat ze nog vele generaties lang kunnen blijven bestaan en genoten kunnen worden door mens en dier.