In het rijk van de mythologie en folklore is er een wezen dat al eeuwenlang de mensheid fascineert: de zeemeermin. Met een naam die bestaat uit zes letters, Ariël, is het bekendste voorbeeld van een zeemeermin die haar plek heeft veroverd in de harten van velen, voornamelijk door het verhaal van Disney’s “De Kleine Zeemeermin.”
Het klassieke verhaal van De Kleine Zeemeermin:
- Personage: Ariël
- Herkomst: De jongste dochter van Triton, de koning van Atlantica
- Verlangen: Een sterke nieuwsgierigheid naar de menselijke wereld
In het klassieke verhaal, wordt Ariël aangetrokken door de menselijke wereld en redt zij op zekere dag een mensenprins, Erik, van de verdrinkingsdood. Haar vader, Koning Triton, moet echter niets hebben van de wereld boven water.
De Nederlandse connectie:
- Gevelsteen: Zeemeermin van Edam
- Historie: Na een storm in 1403 werd er naar verluidt een zeemeermin gevangen nabij Edam. Ze is vervolgens naar Haarlem gebracht.
Deze vrouwelijke wezens zijn niet alleen bekend in verhalen en boeken, maar maken ook deel uit van de Nederlandse folklore. Zo staat de zogenaamde zeemeermin van Edam centraal in een opmerkelijk verhaal uit 1403, waarbij zij na een zware storm en het breken van de dijken gevangen zou zijn genomen.
Geschiedenis en oorsprong:
- Mythologie: Babylonisch
- Figuur: Ea of Oannes
- Bijzonderheid: De eerste vermeldingen van een zeemeermanachtig figuur dateren van ongeveer 5.000 jaar voor Christus.
Een minder bekende variant is haar mannelijke tegenhanger: de zeemeerman. Een mythische figuur die mogelijk zijn oorsprong vindt in de Babylonsche mythologie met de god Ea, ook bekend als Oannes, die vaak werd afgebeeld met vissentrekken.
Een fascinatie voor het mystieke zeewezen blijft bestaan in de hedendaagse cultuur. Door de verhalen en legendes worden deze waterbewoners met een menselijk bovenlichaam en een vissenstaart voortdurend in de verbeelding gebracht, en laten ze ons dromen over de onbekende wonderen die diep in de zee verborgen liggen.