Het klopt dat een langere route het Openbaar Ministerie (OM) kan kwijtraken. Dit komt doordat het OM bij een strafrechtelijke vervolging moet bewijzen dat de verdachte het tenlastegelegde feit heeft begaan. Dit bewijs moet wettig en overtuigend zijn.
Als de route die het OM bewandelt om tot een veroordeling te komen te lang is, kan er sprake zijn van onrechtmatige vertraging. Dit kan ertoe leiden dat bewijs verloren gaat of onbetrouwbaar wordt. Ook kan de verdachte in zijn of haar belangen worden geschaad door de lange duur van de procedure.
In sommige gevallen kan het OM besluiten om een zaak te seponeren (stopzetten) als de route te lang is geworden. Dit kan gebeuren als het OM oordeelt dat er te weinig bewijs is om een veroordeling te krijgen, of als de kosten van de vervolging te hoog zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom een route langer kan worden. Zo kan er sprake zijn van complexe wetgeving, of van een groot aantal getuigen of verdachten. Ook kan het OM fouten maken tijdens het onderzoek, waardoor de zaak vertraging oploopt.
Het is belangrijk dat het OM een zorgvuldige afweging maakt tussen de belangen van de verdachte en de belangen van de samenleving. Het OM moet ernaar streven om een zaak binnen een redelijke termijn af te ronden.
Let op: Dit is een algemene toelichting. In concrete cases kan de beoordeling anders zijn.