Ja, dat klopt. De manier van financiering waarbij de rente gedurende een klein aantal jaren vaststaat en daarna variabel wordt, werd populair na de bankencrisis. Deze manier van financiering wordt ook wel “hybride financiering” genoemd.
Voor de bankencrisis was het gebruikelijk om hypotheken te verstrekken met een vaste rente voor de gehele looptijd van de hypotheek. Dit was voor de banken een veilige manier van financieren, omdat ze wisten dat ze een vaste rente zouden ontvangen. Voor de consumenten was dit ook een veilige manier van financieren, omdat ze wisten wat hun maandlasten zouden zijn.
De bankencrisis veranderde dit. De banken kregen te maken met grote verliezen, waardoor ze minder bereid waren om hypotheken te verstrekken met een vaste rente voor de gehele looptijd. De consumenten werden ook terughoudender met het afsluiten van hypotheken met een vaste rente, omdat ze bang waren dat de rente zou stijgen.
Dit leidde tot de populariteit van hybride financiering. Bij hybride financiering is de rente gedurende een aantal jaren vast, waarna deze variabel wordt. De banken vinden deze manier van financieren veiliger dan hypotheken met een vaste rente voor de gehele looptijd, omdat ze weten dat ze voor een aantal jaren een vaste rente ontvangen. De consumenten vinden deze manier van financieren veiliger dan hypotheken met een variabele rente voor de gehele looptijd, omdat ze weten dat de rente gedurende een aantal jaren vaststaat.
In Nederland is hybride financiering vooral populair bij hypotheken met een looptijd van 30 jaar. Bij deze hypotheken is de rente meestal vast voor de eerste 10 of 15 jaar. Na deze periode wordt de rente variabel.
Hybride financiering heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat de rente gedurende een aantal jaren vaststaat, waardoor de maandlasten voorspelbaar zijn. Het nadeel is dat de rente na deze periode variabel wordt, waardoor de maandlasten kunnen stijgen.