Deelteken, ook wel bekend als trema of diaeresis, is een diakritisch teken dat boven een klinker wordt geplaatst om aan te geven dat deze klinker apart moet worden uitgesproken. In het Nederlands wordt deelteken gebruikt bij woorden die uit meerdere klinkers bestaan en waarbij elke klinker afzonderlijk moet worden uitgesproken. Het deelteken zorgt ervoor dat de klinkers niet als een tweeklank worden uitgesproken, maar als twee aparte klanken.
Deelteken wordt vaak gebruikt in woorden die uit het Frans of het Grieks zijn overgenomen, zoals ‘coöperatie’, ‘naïef’ en ‘zoölogie’. Het deelteken geeft aan dat de klinkers ‘oe’, ‘ai’ en ‘oo’ elk afzonderlijk moeten worden uitgesproken, in plaats van als één klank.
Een ander voorbeeld van deelteken in het Nederlands is bijvoorbeeld het woord ‘geüpdatet’. Hier geeft het deelteken aan dat de klinkers ‘e’ en ‘u’ apart moeten worden uitgesproken, in plaats van als ‘eu’.
Al met al is deelteken een belangrijk diakritisch teken dat de uitspraak en betekenis van woorden in het Nederlands kan beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat klinkers apart worden uitgesproken en draagt zo bij aan de juiste uitspraak van woorden met meerdere klinkers.