Dat klopt! De afstand die de aarde in één jaar aflegt rond de zon is bijna 9,5 biljoen kilometer. Om dit getal wat makkelijker te begrijpen, kunnen we het vergelijken met andere afstanden:
- Aarde tot maan: De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 384.400 kilometer. Dus de aarde legt in één jaar 24.700 keer de afstand tot de maan af!
- Zon tot Jupiter: De afstand tussen de zon en Jupiter is ongeveer 778 miljoen kilometer. Dus de aarde legt in één jaar 12.200 keer de afstand tot Jupiter af!
- Lichtjaar: Een lichtjaar is de afstand die licht in één jaar aflegt, en dat is ongeveer 9 biljoen kilometer. Dus de aarde legt in één jaar iets meer dan 1 lichtjaar af!
De aarde beweegt met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per seconde rond de zon. Dat is best snel, maar het duurt toch een heel jaar om een complete ronde te maken.
De reden dat de aarde zo’n lange afstand aflegt in één jaar, is omdat de baan om de zon een ellips is. De aarde staat dus niet altijd op dezelfde afstand van de zon. In januari is de aarde het dichtst bij de zon (perihelium), en in juli is de aarde het verst van de zon (aphelium).
De elliptische baan van de aarde is een van de factoren die zorgen voor de seizoenen. In de winter is de aarde op het noordelijk halfrond verder van de zon af dan in de zomer. Dit betekent dat er minder zonlicht op het noordelijk halfrond valt, en dat het dus kouder is.
De astronomische afstand die de aarde in één jaar aflegt, is een enorm getal. Het is een bewijs van de enorme omvang van ons zonnestelsel en het heelal.