Hoe heette Sri Lanka tot 1972?
Sri Lanka, een prachtig eiland gelegen in Zuid-Azië, staat bekend om zijn rijke cultuur, adembenemende landschappen en vriendelijke bevolking. Maar wist je dat Sri Lanka tot 1972 een andere naam had?
In het Nederlands
Voordat het eiland werd hernoemd naar Sri Lanka in 1972, stond het bekend als Ceylon. Deze naam werd gegeven door de Portugezen die het eiland in de 16e eeuw koloniseerden. De naam ‘Ceylon’ is afgeleid van het Arabische woord ‘Serendib’, wat op zijn beurt weer is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Siṃhaladvīpa’, wat ‘eiland van de Singalezen’ betekent.
De naam ‘Ceylon’ bleef in gebruik gedurende de Portugese, Nederlandse en Britse koloniale overheersing van het eiland. Pas in 1972, na het verkrijgen van onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948, werd de officiële naam van het eiland veranderd naar ‘Sri Lanka’ door de toenmalige regering.
De naam ‘Sri Lanka’ heeft een diepere betekenis en staat voor ‘het gezegende eiland’ in het Sanskriet. Het symboliseert de rijke geschiedenis, diversiteit en spirituele erfgoed van het eiland.
Vandaag de dag staat Sri Lanka bekend als een populaire toeristische bestemming en een opkomende economie in Zuid-Azië. De naamsverandering naar Sri Lanka in 1972 heeft het eiland geholpen om zijn eigen identiteit en trots te omarmen, en heeft bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het land.