Die voor veroordeelde Catalanen is weggestemd in Spaans parlement
Het Spaanse parlement heeft onlangs een wetsvoorstel afgewezen dat de weg had moeten vrijmaken voor de vrijlating van negen Catalaanse politici en activisten die veroordeeld zijn voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Het voorstel, dat was ingediend door de linkse partijen, werd weggestemd door de conservatieve Volkspartij en de extreemrechtse Vox-partij.
De veroordeelde Catalanen, waaronder voormalig Catalaans vicepremier Oriol Junqueras, werden in 2019 veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen tot dertien jaar wegens opruiing en misbruik van publieke middelen. Sindsdien hebben zij in de gevangenis gezeten, wat heeft geleid tot grote verdeeldheid binnen de Spaanse samenleving en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.
Het wetsvoorstel dat in het parlement werd besproken, had tot doel de strafwet te hervormen om de veroordeelde Catalanen de mogelijkheid te geven hun straf buiten de gevangenis uit te zitten. In plaats daarvan zouden zij onder huisarrest geplaatst worden. Het idee achter het voorstel was het bevorderen van dialoog en verzoening tussen Catalonië en de Spaanse regering.
De linkse partijen, waaronder de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) en de Unidas Podemos-partij, betoogden dat de gevangenisstraffen de situatie alleen maar verergeren en de kloof tussen Catalonië en de rest van Spanje vergroten. Volgens hen zou het toestaan van huisarrest een stap in de goede richting zijn om de dialoog te bevorderen en de spanningen te verminderen.
Aan de andere kant waren de conservatieve Volkspartij en de extreemrechtse Vox-partij fel gekant tegen het voorstel. Zij benadrukten dat de veroordeelde Catalanen misdaden hadden begaan en dat het belangrijk was dat zij hun straf in de gevangenis uitzitten als een vorm van gerechtigheid. Zij beschouwen het voorstel als een knieval voor de Catalaanse separatisten en een verzwakking van de Spaanse rechtsstaat.
De afwijzing van het wetsvoorstel heeft geleid tot teleurstelling en woede bij de Catalaanse separatisten en hun aanhangers. Zij beschouwen het als een gemiste kans voor verzoening en een teken dat de Spaanse regering niet bereid is om een dialoog aan te gaan. Het besluit heeft de verdeeldheid binnen Spanje alleen maar vergroot en de roep om Catalaanse onafhankelijkheid versterkt.
Het is duidelijk dat de kwestie van de veroordeelde Catalanen een diepe kloof heeft geslagen binnen de Spaanse samenleving. Het lijkt erop dat er geen snelle oplossing in zicht is en dat de gevangenisstraffen en de strijd om onafhankelijkheid nog lange tijd een bron van spanning zullen blijven. Het is te hopen dat er in de toekomst ruimte zal zijn voor dialoog en verzoening, zodat de situatie in Catalonië en Spanje kan worden opgelost op een vreedzame en democratische manier.