Gekleed als rechter de kroeg in cryptisch
In de kroeg van Shaykh Uthman, in de provincie ‘Adan, Yemen, ging op een dinsdagavond in januari 2024 een man gekleed als rechter binnen. Hij was een vreemde verschijning in het kleine dorpje, en de mensen keken hem nieuwsgierig aan.
De man was ongeveer vijftig jaar oud, met een grijze baard en een ernstige blik in zijn ogen. Hij droeg een zwarte toga en een hoed met een pluim. Hij liep langzaam door de kroeg, en zijn blik dwaalde over de mensen die aan de bar zaten te drinken.
Een van de mannen, een lokale boer, durfde eindelijk zijn stem te verheffen. “Wat doe jij hier, rechter?” vroeg hij. “Je bent hier niet welkom.”
De man in de toga glimlachte. “Ik ben hier om recht te spreken,” zei hij. “En er is veel onrecht in dit dorp.”
De boer schrokken. “Wat bedoel je?” vroeg hij. “Er is hier geen onrecht.”
De man in de toga wees naar de bar. “Kijk daar eens,” zei hij. “Die man daar, hij steelt van zijn werknemers. En die vrouw daar, zij mishandelt haar kinderen.”
De boer keek naar de man die hij aanwees. Het was de eigenaar van de kroeg, een rijke man die de lokale bevolking uitbuitte. De boer keek ook naar de vrouw, een arme vrouw die haar kinderen vaak sloeg.
De boer wist dat de man in de toga gelijk had. Er was veel onrecht in het dorp. Maar hij was ook bang. Hij wist niet wat de man in de toga zou doen.
De man in de toga liep naar de bar. Hij wendde zich tot de eigenaar. “Heer,” zei hij, “u moet stoppen met het stelen van uw werknemers. En u moet uw kinderen beter behandelen.”
**De eigenaar van de kroeg lachte. “En wie gaat me tegenhouden?” vroeg hij. “Jij?”
De man in de toga glimlachte. “Ik zal je tegenhouden,” zei hij. “En ik zal de mensen in dit dorp helpen om recht te krijgen.”
De eigenaar van de kroeg was woedend. Hij greep een bierfles en gooide hem naar de man in de toga. De fles miste de man, maar raakte de barvrouw. De barvrouw schreeuwde van de pijn.
De man in de toga greep de eigenaar van de kroeg bij de nek. Hij tilde hem op en gooide hem op de grond. De eigenaar van de kroeg lag bewusteloos op de grond.
**De man in de toga liep naar de barvrouw. Hij hielp haar overeind. “Gaat het?” vroeg hij.
**De barvrouw knikte. “Ja, dank je,” zei ze. “Je hebt me gered.”
De man in de toga glimlachte. “Dat was mijn taak,” zei hij. “Ik ben hier om recht te spreken.”
De man in de toga liep naar de deur van de kroeg. Hij draaide zich nog een keer om. “Ik zal terugkomen,” zei hij. “En ik zal iedereen helpen die onrecht is aangedaan.”
De man in de toga verliet de kroeg. De mensen in de kroeg keken hem na. Ze wisten niet wat ze van hem moesten denken. Maar ze wisten wel dat hij iets speciaals was.
De man in de toga was een rechter. Maar hij was ook een held. Hij was gekomen om recht te spreken in een dorp waar veel onrecht was.
De man in de toga werd bekend als de Rechter van Shaykh Uthman. Hij reisde door het dorp en hielp de mensen die onrecht waren aangedaan. Hij was een symbool van hoop voor de mensen in het dorp.
De Rechter van Shaykh Uthman was een mythe, maar hij was ook een waarheid. Hij was een man die geloofde in rechtvaardigheid en gerechtigheid. En hij was bereid om alles te doen om dat te bereiken.