De Drie Wijzen uit het Oosten
In het Nederlands
De Drie Wijzen uit het Oosten, ook wel bekend als de Drie Koningen, zijn een belangrijk onderdeel van het kerstverhaal. Volgens de christelijke traditie waren zij de wijzen die de ster volgden naar de geboorteplaats van Jezus in Bethlehem. Een van de wijzen was Balthasar, die samen met Caspar en Melchior de reis maakte naar het kindje Jezus.
De Drie Wijzen worden vaak afgebeeld als koningen, elk met hun eigen geschenk voor het pasgeboren kind. Balthasar bracht mirre mee, een kostbare hars die gebruikt werd bij begrafenissen als symbool voor de dood van Jezus. Caspar schonk goud, als teken van Jezus’ koningschap, terwijl Melchior wierook meebracht als symbool voor Jezus’ goddelijkheid.
De Drie Wijzen worden in veel kerststallen en kerstvoorstellingen afgebeeld, vaak gekleed in koninklijke gewaden en met kostbare geschenken in hun handen. Hun komst naar Jezus wordt gezien als een teken van erkenning en aanbidding van zijn goddelijke status.
Hoewel de Bijbel niet specifiek vermeldt hoeveel wijzen er waren, zijn het er traditioneel drie geworden vanwege de drie geschenken die zij meebrachten. De Drie Wijzen uit het Oosten zijn daarmee een belangrijk symbool geworden van de viering van Kerstmis en de geboorte van Jezus.