De enige president van Egypte die vermoord is, is Anwar Sadat. Hij werd op 6 oktober 1981 neergeschoten tijdens een militaire parade in Caïro. De moordaanslag werd gepleegd door een groep fundamentalistische militairen, leden van de Egyptische Islamitische Jihad.
Sadat was in 1970 president geworden na de dood van Gamal Abdel Nasser. Hij was een populaire president, maar hij was ook controversieel. Hij sloot in 1979 een vredesverdrag met Israël, wat hem de Nobelprijs voor de Vrede opleverde. Dit verdrag was echter onpopulair bij veel Egyptenaren, die het zagen als een verraad aan de Arabische zaak.
De moordaanslag op Sadat was een schok voor de Arabische wereld. Het was de eerste keer dat een Arabische leider was vermoord door zijn eigen volk. De aanslag leidde tot een golf van repressie in Egypte, waarbij duizenden islamisten werden gearresteerd.
De moordaanslag op Sadat had ook een grote impact op de Egyptische politiek. Het verzwakte de macht van het leger en leidde tot de komst van een meer seculiere regering onder Hosni Moebarak.
De moordaanslag op Sadat wordt nog steeds herdacht in Egypte. Op 6 oktober wordt jaarlijks een nationale herdenkingsdag gehouden.